زندگی نامه

دکتر محمد حسن هجرتی در سال 1344 در روستای کلات از توابع شهرستان گناباد دیده به جهان گشود. وی از پنج سالگی به مکتب خانه رفت و پس از اتمام دوره ابتدایی در روستا برای گذراندن دوره های راهنمایی و متوسطه راهی شهر گناباد شد. پس از اتمام دوره دوم متوسطه برای حضور در جبهه های حق علیه باطل جهت آموزش نظامی بسیج به همراه جمعی از همشهریان خود به یکی از پادگان های ارتش اعزام شد و بعد از گذراندن یک دوره آموزشی فشرده 21 روزه، عازم جبهه های جنوب شد. مدتی در منطقه عمومی اهواز و مدتی در مناطق کوشک و سایر جبهه های جنوب حضور داشت و پس از گذراندن یک مرخصی در پایان تابستان علی رغم شروع به کار مدارس برای ادامه ی حضور در جنگ، دوباره به جنوب برگشت و در یک عملیات مهم نظامی (عملیات مسلم ابن عقیل) شرکت نمود. در آبان ماه دوباره به مدرسه بازگشت و سال سوم دوره متوسطه را هم با موفقیت کامل پشت سرگذاشت و همچنین مسئولیت بسیج دانش آموزی را هم بر عهده گرفت. مجددا در تابستان سال بعد عازم جبهه های غرب و جنوب شد،‌ در یک عملیات شرکت نمود و چند روز بعد از عملیات و مقاومت در برابر پاتک های دشمن در یک درگیری نظامی به شدت مجروح شد و علی رغم میل باطنی اش برای ادامه حضور در جبهه ها دیگر نتوانست  به جنوب برگردد.

بهترین راه پیش رو را ادامه تحصیل دیده و برای ادامه تحصیلات خود راهی تهران شد و در دانشگاه های تهران، فردوسی و علوم تحقیقات به ادامه تحصیل پرداخت. وی در سال 1378 موفق به اخذ دکترای جغرافیا و برنامه ریزی روستایی شد. پیش از آن و همزمان با دوره تحصیلی خود مدتی در کتابخانه های وزارت دفاع و دانشگاه امام حسین (ع) و مدت 14 سال نیز در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی و کتابخانه و موزه ملی ملک به عنوان کارشناس اطلاع رسانی و خدمات فنی انجام وظیفه نمود و مدتی مسئولیت خدمات فنی اداره کل کتابخانه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی را برعهده داشت.
تدریس در دانشگاه را از سال 1370 آغاز نمود و در سال 1374 به عضویت هیات علمی دانشگاه پذیرفته شد. بعد از اخذ مدرک دکتری به عنوان معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان و پس از مدتی به ریاست دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار منصوب گردید .
از مورخ 81/09/1 مسئولیت دانشگاه آزاد اسلامی واحد گناباد به او محول گردید و در کمتر از 5 سال با افزایش رشته های تحصیلی دانشگاه از 12 رشته به 44 رشته و افزایش دانشجو از 1570 نفر به 3500 نفر و افزایش هیأت علمی به حدود 2.5 برابر و ساخت حدود پانزده هزار متر مربع بنای خوابگاهی و آزمایشگاهی و سالن ورزشی و غیره و افزایش امتیازات دانشگاه از 180 امتیاز به حدود  580 امتیاز در زمینه توسعه گناباد وآموزش عالی گناباد سعی تمام نمود.

چهارده گام  اساسی ایشان در تثبیت و پایداری دانشگاه آزاد اسلامی گناباد ـ دوره پنجساله (۸۶ ـ ۸۱ ) :

1 . افزایش دانشجویان از ۱۵۷۰ نفر به ۳۵۰۰ نفر
2 . افزایش رشته های تحصیلی از ۱۲ رشته به ۴۴ رشته
3 . افزایش هیئت علمی و مدرسین دانشگاه از ۸۲ نفر به ۱۵۰ نفر
4 . افزایش امتیازات دانشگاه از ۱۷۹ امتیاز به ۵۹۰ امتیاز
5 . احداث دو مجتمع بزرگ خوابگاهی برای یک هزار نفر (۷۶۰۰ متر مربع زیر بنا)
6 . احداث  دو مجتمع کارگاهی به استعداد ۶۴ کارگاه (۲۵۰۰ متر مربع)
7 . احداث مجتمع بزرگ ورزشی به ظرفیت ۸ سالن (۳۶۰۰ متر مربع)
8 . احیاء قنات حسین آباد (شریعت ) و احداث مزرعه بزرگ آموزشی ـ تحقیقاتی در زمین یکصد هکتاری دانشگاه
9 . اتصال دانشگاه به شبکه فیبر نوری و ایجاد مراکز  IT , ICT , ، لابراتوار زبان ، مولتی مدیا ، آزمایشگاههای عمران ، تقطیر ، آنتن و فشار قوی ، تجهیزات پست ، مدار های مخابراتی ، میکروپروسسور ، مایکرویو و …
10 . احداث آموزشکده فنی سما و مدرسه ابتدایی پسرانه سما
11 . برگزاری سه همایش بزرگ (راهکار های توسعه گناباد، تعاون و توسعه و همایش منطقه ای مهندسی برق (Rcee 2006)
12 . مکانیزاسیون کتابخانه، سلف سرویس، دبیرخانه و آموزش دانشگاه
13 . پرداخت کلیه بدهی های قبلی و اقساط بانکی دانشگاه
14 . پیگیری و تصویب راه اندازی مرکز دانشگاهی بجستان و پی گیری و کسب مجوز شورای منطقه ۹ دانشگاه برای راه اندازی شعبه ای از دانشگاه در شهر مذهبی و ییلاقی کاخک

دکتر محمدحسن هجرتی از طرف ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی مامور احداث و تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل کابل شد و توانست در مدت زمان کوتاهی (سه ماه) مجوز برای پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را اخذ نماید. دکتر هجرتی توانست در كمتر از یك سال از فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی افغانستان،28 نفر از اساتید برجسته دارای مدرك دكترای تخصصی از بین اعضای هیات‌ علمی باسابقه دانشگاه‌های بزرگ كشور (آزاد اسلامی، تهران، شهید بهشتی، تربیت مدرس، فردوسی و …) که 25 نفر از آن ها دارای مرتبه علمی استادیاری و بالاتر بودند را به این دانشگاه دعوت نماید و با آنان همکاری کند كه نسبت آنان به دانشجویان یك به شش بوده و این نسبت بسیار ارزنده است و رشته‌های حقوق با دو گرایش (حقوق عمومی) و (جرم‌شناسی و جزا)، علوم سیاسی، مدیریت بازرگانی و برنامه‌ریزی شهری در مقطع كارشناسی‌ارشد و مهندسی عمران در مقطع كارشناسی در دانشگاه آزاد اسلامی افغانستان (كابل) دایر کرد.

نامبرده در کنار تدریس و مسئولیت های اجرائی هیچگاه از پژوهش و تألیف نیز غافل نمانده و ده ها مقاله در زمینه های علمی و فرهنگی تهیه نموده و چندین طرح  مطالعاتی را به پایان رسانده و راهنمایی پایان نامه های تحصیلی متعددی را عهده دار بوده است.

سرانجام دکتر محمد حسن هجرتی، عصر سه شنبه 90/10/06 بر اثر عارضه قلبی در بیمارستان فارابی مشهد به دیدار حق شتافت.

پیام دکتر عبدالله جعفرعلی جاسبی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پی درگذشت دکتر محمدحسن هجرتی:

درگذشت تأسف‌انگیز همکار گران‌قدر و پرتلاش زنده‌یاد دکتر محمدحسن هجرتی رئیس واحد کابل و از چهره‌های پیشکسوت دانشگاه آزاد اسلامی که بیش از 20 سال از عمر خود را در خدمت به مردم، دانشجویان، اساتید و رشد و اعتلای دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای گرمسار، گناباد و واحد کابل در افغانستان مجدانه و صادقانه سپری کرد و در خداشناسی و وظیفه‌شناسی نمونه بود را به خانواده محترم ایشان، جامعه علمی، فرهنگی و دانشگاهی کشور و مجموعه اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کابل صمیمانه تسلیت می گویم.

پیام دکتر تقی ترابی، معاون بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی در پی درگذشت دکتر محمدحسن هجرتی:

تلاش های مجدانه و صادقانه دكتر هجرتی در راه اندازي و مديريت واحد كابل بي نظير و قابل تقدير است. معاونت بين الملل دانشگاه درگذشت تاسف انگيز مرحوم دكتر محمدحسن هجرتي رئيس واحد كابل را به كليه همكاران و خانواده محترم ايشان تسليت عرض مي نمايد.
ايشان در مدت كوتاه و در سخت ترين شرايط امنيتي اولين واحد افغانستان را راه اندازي و آن را به يكي از موفق ترين واحدهاي برون مرزي تبديل کرد. خدمات ارزنده دكتر هجرتي در واحدهاي گرمسار، گناباد و مشهد نيز قابل تقدير است.
از خداوند متعال علو درجات، شادي روح آن مرحوم و صبر و شكيبايي براي بازماندگان ايشان مسئلت مي نمايم.

پیام دکتر غلامحسن واعظی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان در پی درگذشت دکتر محمدحسن هجرتی:

یک بار دیگر و در روزی سرد در زمستانی تلخ، مشیت الهی بـر ایـن تعلق گرفـته کـه بهار فرحناک زندگی را خـزانـی ماتم زده بـه انتظار بنشیند و این، بارزترین تفسیر فلسفـه آفـرینش در فـراخـنای بـی کران هـستی و یـگانه راز جـاودانگی اوسـت.
از دست دادن استاد فرهیخته و همکار گرانمایه و پرتلاشمان مرحوم دکتر محمدحسن هجرتی از اعضای هیات علمی این واحد دانشگاهی ضایعه ای دردناک و غم انگیز را در دفتر تاریخ این دانشگاه تا ابد به یادگار گذاشت. مردی که تا آخرین لحظات، خود را وقف بندگی خداوند سبحان، فراگیری علم و دانش، انجام پژوهش و پرورش جوانان، دانشجویان و اساتید این سرزمین نمود و تا پای جان از تلاش و کوشش در راه پیشرفت و سربلندی ایران اسلامی در عرصه تحصیل و دانش اندوزی دست برنداشت.
اینک و در این لحظات سخت و اندوهناک با قلبی مالامال از اندوه این ضایعه گران را حضور جامعه علمی، فرهنگی و دانشگاهی کشور به ویژه خانواده محترم، دوستان، همکاران و بازماندگان و خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی تسلیت گفته، از درگاه خداوند متعال برای آن مرحوم علو درجات و رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان معزز صبر جزیل، سلامتی و طول عمر با عزت و سعادت در سایه توجهات واسعه امام حاضر را مسالت می نمایم.

روحش شاد و یادش گرامی باد.